Online Marketing | SEO | Blog

Het meten en weten van je website snelheid

Sinds April 2009 heeft Google een nieuw algoritme toegevoegd aan de manier waarop zij zoekresultaten ranken. Namelijk website snelheid of ook wel sitespeed genoemd. Zelf hield ik me daar nog niet zo mee bezig, ik wilde vooral een leuke weblog maken, die veel gelezen werd. De gebruikerservaring is echter een stuk hoger, wanneer je een snelle website hebt, die snel zijn pagina’s laadt.

Snelheid van je website

Anders haken bezoekers snel af. Dat is ook de reden dat Google de sitesnelheid als algoritme heeft toegevoegd. Het heeft namelijk invloed op de gebruikerservaring van de bezoeker. Welke relevante informatie krijgt de bezoeker met welke snelheid te zien? Daar gaat het om!

Note: Dit artikel is niet voor de absolute goeroes maar meer voor de beginners, die meer willen weten over het meten en weten over de snelheid van je website.

Wat is website snelheid?

Sitesnelheid is eigenlijk niets meer dan de snelheid waarmee je website volledig is weergegeven. De Googlebot vraagt een website/webpagina aan en gaat op dat moment meten hoeveel tijd het kost voordat de server de website/webpagina volledig terug geeft. Dit is dus de snelheid die gemeten wordt.

Hoe belangrijk is het?

De laadtijd van je webpagina of website is voor de gebruikerservaring erg belangrijk. Voor Google, is het slechts 1 van de vele algoritmes die bepalen hoe hoog je website wordt gerangschikt. Denk dus niet dat wanneer je, je website optimaal hebt ontworpen op het gebied van snelheid, je gegarandeerd hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Snelheid van je website is belangrijk

Zo is de relevantie van je webpagina nog altijd vele malen belangijker. Als je immers niet vindt wat je zoekt, kan je nog zo’n snelle website/webpagina hebben, maar de zoekervaring blijft natuurlijk slecht. En nogmaals, daar is het Google allemaal om te doen, gebruikerservaring.

Laadt je website wat langer dan andere websites, raak dan niet in paniek. Kijk eens naar je concurrenten. Laden hun pagina’s net zo snel, of misschien wel langzamer? Dan is het misschien helemaal nog niet zo slecht gesteld met de snelheid van je website. Doe deze vergelijking wel op hetzelfde tijdstip, onder dezelfde omstandigheden. Anders krijg je scheve verhoudingen.

Op welke manier kan je de snelheid van je website meten?

Om de snelheid van je website te meten, kan je het beste een tool gebruiken. Er zijn er vele te vinden op internet. Ik heb hier een aantal kwalitatief goede op een rijtje gezet:

 • Pingdom
 • Pingdom is een erg populaire site om de snelheid van je website te meten. Het geeft in detail weer wat er geladen wordt en waar je verbeteringen kan toepassen.

 • Google Pagespeed
 • Via Google zelf kan je ook de snelheid van je website meten. Het laat zien welke score je website krijgt (mijn score is 93/100). Daarnaast krijg je meldingen welke zaken een hoge, medium en lage prioriteit hebben om te verbeteren.

  Google score

 • Yslow
 • Ook deze website geeft specifieke aanbevelingen om de snelheid van je website te verbeteren.

Praktische tips om de snelheid te verhogen

 • Verklein afbeeldingen
 • Misschien wel de simpelste verbetering. Het is helemaal niet nodig om alle plaatjes op 100% kwaliteit en/of in .png formaat te hebben. Comprimeer plaatjes naar een lagere kwaliteit (dit valt de gebruiker toch niet op) en neem een klein bestandstype zoals JPG/GIF. Zelf heb ik hier ook lang niet altijd op gelet, maar heb wel gezien dat de .png afbeeldingen op mijn website echt lang laden, in vergelijking met andere plaatjes.

 • Cleanup
 • Haal overbodige zaken van je website. De meest onnozele dingen kunnen toch van grote invloed zijn op de snelheid. Geluidjes, externe plaatjes of andere javascripts die onnodig in worden geladen, zijn vaak echt niet nodig.

 • CSS Sprites
 • Het werken met sprites heeft als voordeel dat je webpagina maar 1 afbeeldingen hoeft in te laten, ipv bijvoorbeeld 8 afbeeldingen. Je combineert in dit geval dus de 8 afbeeldingen, 1 maakt er 1 van. Hoe je dit precies moet doen, ga ik hier niet uitleggen. Klik hier voor een uitgebreide uitleg.

 • Gzip
 • Met Gzip zorg je voor een verkleining van je HTML. De verstuurde HTML wordt ‘ingepakt’ en wordt weer uitgepakt bij het laden van de webpagina en zorgt er gewoon voor wat je hoort te zien. Meer informatie over het Gzippen van je code, kan je hier vinden.

 • Caching aanzetten
 • Het aanzetten van Caching, zorgt er voor dat voorwerpen die vaak worden hergebruikt zoals afbeeldingen, javascript en CSS niet steeds opnieuw geladen hoeven te worden bij het bezoeken van een nieuwe pagina op je website. Voor de gebruikerservaring is dit dus ook erg belangrijk!

 • Gebruik Google Analytics
 • Binnen Google Analytics kan je testen hoe snel een bepaalde pagina van je website laadt. Door naar iedere pagina, specifiek te kijken, kom je er misschien wel achter waar het probleem ligt en wat je er aan kan doen. Een goed voorbeeld daarvan is hier te vinden.

Dit seizoen lang niet alle tips die er zijn. Toch denk ik dat je hier de belangrijkste problemen mee kan tackelen.

Mocht je nog vragen, opmerkingen, kritiek of belangrijke toevoegingen hebben, dan lees ik dat uiteraard graag. Ik hoop dat je wat aan de informatie hebt gehad. Zelf ben ik in ieder geval ook weer een stukje wijzer geworden tijdens het schrijven van dit artikel!

Het meten en weten van je website snelheid, 9.0 out of 10 based on 1 rating
4 Reacties
 1. Bedankt voor de vermelding Remon.

Laat een reactie achter